Heslinga Live-Trap

Voor een live-trap zijn vier dingen belangrijk. Hij moet:
– muizen vangen
– duurzaam zijn
– betaalbaar zijn
– gecamoufleerd zijn

Muizen vangen
Muizenval in het veldAls een muis de live-trap in loopt, moet het mechanisme dichtklappen. Dat betekent dat het valmechanisme gevoelig genoeg moet zijn en zo gemaakt dat de muis hem niet kan ontwijken. Het valmechanisme zelf is een strip aluminium waar de muis onmogelijk onderdoor kan lopen. Bij de Heslinga live-trap worden alle valmechanismen stuk voor stuk gecontroleerd op een juiste werking.

Duurzaam
Een muis zal overal waar hij kan zijn snuit tussen steken en aan het aluminium knagen. Om dit zo te voorkomen zijn alle kieren in de Heslinga live-trap zo smal mogelijk gehouden. In het veld is een live-trap moeilijk te zien. Daardoor kan het gebeuren dat iemand op de live-trap gaat staan. Het aluminium kan makkelijk terug gebogen worden, en om te voorkomen dat onderdelen losschieten, zijn deze voorzien van stevige klinknagels. Reserveonderdelen zijn altijd beschikbaar wanneer er onverhoopt toch iets ernstigers is gebeurd. Deze drie eigenschappen van de Heslinga live-trap maken dat ze lang mee gaan, wat ze in het veld ruimschoots hebben bewezen.

Betaalbare live-trap
Een live-trap is een complex product, maar dat wil niet zeggen dat er te veel voor betaald moet worden. Honderd live-traps kopen is een flinke investering voor een adviesbureau of natuurorganisatie. Door te richten op één product, het bedrijf klein te houden, en te blijven investeren, kan de Heslinga live-trap betaalbaar blijven.

Camouflage
Live-traps worden vaak uitgezet in openlijk toegankelijke gebieden. Om te voorkomen dat anderen de live-traps vinden, en er mee vandoor gaan, is een goede camouflage belangrijk. Daarom is de Heslinga live-trap voorzien van een ijzersterke, groene poedercoating. Aluminium is een moeilijk materiaal om te coaten. Ongeverfde live-traps die door gebruikers zelf met een spuitbus worden gespoten, verliezen vaak in korte tijd de helft van hun coating. De poedercoating van de Heslinga live-trap wordt op 180 graden in een oven op het aluminium gebrand. Hierdoor hecht de coating op het aluminium. Zelfs als het gecoate aluminium dubbelgevouwen wordt, blijft de coating stevig zitten. Omdat de coating als poeder gespoten wordt, is oplosmiddel overbodig, en wordt het milieu gespaard.